Weke delen chirurgie

Binnen de diergeneeskunde wordt ‘chirurgie’ tegenwoordig opgesplitst in verschillende onderdelen waarin dierenarts-chirurgen zich kunnen specialiseren: orthopedische chirurgie (operaties van botten en gewrichten), neurochirurgie (operaties aan voornamelijk de wervelkolom) en weke delen chirurgie. In het Dierenziekenhuis wordt de weke delen chirurgie, inclusief tumorchirurgie verzorgd door Marianne de Ridder en Lotte Beirens-van Kuijk.


Weke delen chirurgie betekent operaties van de zachte weefsels. Hieronder vallen de standaard eerstelijns ingrepen zoals castratie/sterilisatie van hond, kat en konijn, wondverzorging na verwondingen, het verwijderen van een vreemd voorwerp uit het maagdarmstelsel, maar ook meer gespecialiseerde ingrepen. Een voorbeeld van deze laatste groep is de chirurgische oncologie ofwel tumorchirurgie. Dit is echt een aparte specialisatie geworden en houdt o.a. in het nemen van tumorbiopten, verwijderen van (grote) tumoren waarbij soms ook reconstructie van de huid nodig is, snelle verwijdering van de milt bij bloedverlies uit een gezwel in dit orgaan, operaties binnen de borstkas, pootamputatie en gehele of gedeeltelijke wegname van boven- of onderkaak. Een chirurg die zich bezighoudt met tumorchirurgie, moet niet alleen veel verstand van opereren hebben, maar ook veel weten over tumoren!! Wanneer er tijdens de eerste operatie iets fout gaat, zoals het onvolledig verwijderen van een gezwel, dan wordt de vervolgbehandeling meteen veel moeilijker of zelfs onmogelijk. Binnen Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen is de chirurgische oncologie een zeer belangrijke discipline. Hierin is veel ervaring aanwezig en vaak worden ook patiënten doorgestuurd door dierenartsen die zelf niet de juiste apparatuur of ervaring hebben. In het Dierenziekenhuis komt het regelmatig voor dat verschillende chirurgen samenwerken tijdens dezelfde operatie. Voordat de echte ingreep plaatsvindt, wordt soms ook  een CT-scan gemaakt. Hiermee wordt gekeken hoe groot een tumor is en of er uitzaaiingen in de dichtstbijzijnde lymfeklieren, longen en andere organen aanwezig zijn.


In de  operatiekamers van het Dierenziekenhuis en in de CT-ruimte zijn de meest moderne anesthesiemiddelen en -apparatuur aanwezig. Ook pijnmanagement vóór, tijdens en na een operatie is van groot belang. Na een operatie krijgen dieren op de opnameafdeling diverse pijnstillers, hetgeen wordt vervolgd wanneer ze thuis zijn. De goed getrainde groep assistentes speelt hierin een belangrijke rol.

 

Openingstijden

Behandeling uitsluitend volgens afspraak. Gedurende de openingstijden kunt u zonder afspraak terecht voor het halen van voeding, medicijnen en hulpmiddelen.

Locatie de Ottenhorst
ma t/m vrij 8.00 - 19.30 uur (behandeling volgens afspraak)
zat 11.00 - 13.00 uur (behandeling volgens afspraak)

Locatie de Steenberghe

Met ingang van 1 juli 2018 gesloten (meer info)


NIEUW! vanaf 12 juni AniPlan®
 

Weekenddienst (spoedgevallen)

12-13 januari Dierenkliniek Axel
19-20 januari Dierenkliniek de Ark

26-27 januari Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

2-3 februari Dierenkliniek Axel

schrijf je in voor de nieuwsbrief