Oncologie

1 op de 3 honden en 1 op de 4 katten krijgt in de loop van het leven kanker. De gevaarlijkste uitspraak door een dierenarts, na het vaststellen van een dikte bij uw dier, is: “Afwachten of het groeit en dan pas terugkomen.”

Kanker is één van de meest voorkomende ziektes geworden binnen de geneeskunde van gezelschapsdieren. De belangrijkste reden hiervoor is een stijging van de gemiddelde leeftijd van honden en katten. De grootste risicofactor om kanker te krijgen, is zowel bij mens als dier een toename van de leeftijd. Kanker is dan ook een ziekte die voornamelijk voorkomt bij honden en katten op middelbare en oudere leeftijd. Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak van honden in ons land en 40% van de honden ouder dan 10 jaar sterft aan de gevolgen van kanker. 

Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen is HET Oncologisch Centrum voor kankerbehandeling in Zuidwest Nederland. We behandelen vrijwel elk type kanker met de juiste expertise en nieuwste behandelingsmogelijkheden.

Wat is kanker

Het lichaam van een hond of kat is opgebouwd uit miljarden cellen. Voortdurend worden nieuwe cellen aangemaakt, soms om een lichaam te laten groeien maar ook om beschadigde en verouderde cellen te vervangen. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling. Bij celdeling ontstaan uit één cel twee nieuwe cellen, uit deze twee cellen ontstaan er vier, etc. Normaal wordt de celdeling goed gecontroleerd. Elke celkern bevat informatie die bepaalt wanneer de cel moet gaan delen en wanneer daar weer mee moet worden gestopt. Deze informatie ligt vast in de genen en wordt doorgegeven van ouderdieren op hun nageslacht. Dit erfelijk materiaal (DNA) komt voor in de kern van elke lichaamscel.

Lees meer

Specifieke tumoren

Plaveiselcelcarcinoom mondholte hond

 

Het plaveiselcelcarcinoom is een regelmatig voorkomende vorm van kanker in de mondholte bij de hond. Tot nu toe was de enig afdoende methode van behandelen een ruime chirurgische verwijdering van de tumor en zijn omgeving. Dit gaat vaak gepaard met het volledig of gedeeltelijk verwijderen van het boven- of onderkaakbot, hetgeen sterk verminkend kan zijn en de kwaliteit van leven van de betreffende hond duidelijk beïnvloedt.

Lees meer

Het onderzoek

Biopsie

Het eerste wat een dierenarts moet doen na het ontdekken van een bobbeltje bij een dier, is het nemen van een biopsie (punctie). Dit kan bijvoorbeeld een dunne naald biopsie (DNAB) zijn. Hierbij worden wat cellen uit het gezwel verwijderd door er een losse injectienaald in te steken of via een soort omgekeerde injectie, waarbij enkele cellen uit de tumor worden gezogen.

Lees meer

De behandeling

Binnen de humane oncologie genezen ongeveer 50% van de patiënten, natuurlijk met grote verschillen per type kanker en uitgebreidheid van de ziekte. Gedurende de laatste 25 jaar is dit percentage hooguit met enkele procenten gestegen, ondanks belangrijke ontwikkelingen binnen de behandelingsmogelijkheden.

 

Lees meer

Openingstijden

Behandeling uitsluitend volgens afspraak. Gedurende de openingstijden kunt u zonder afspraak terecht voor het halen van voeding, medicijnen en hulpmiddelen.

Locatie de Ottenhorst
ma t/m vrij 8.00 - 19.30 uur (behandeling volgens afspraak)
zat 11.00 - 13.00 uur (behandeling volgens afspraak)

Locatie de Steenberghe

Met ingang van 1 juli 2018 gesloten (meer info)


NIEUW! vanaf 12 juni AniPlan®
 

Weekenddienst (spoedgevallen)

12-13 januari Dierenkliniek Axel
19-20 januari Dierenkliniek de Ark

26-27 januari Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

2-3 februari Dierenkliniek Axel

schrijf je in voor de nieuwsbrief