Dermatologie

Dermatologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoek en de behandeling van huidziekten. Dit omvat ook aandoeningen van de vacht, nagels en oren.

Huidaandoeningen kunnen zich uiten in allerlei vormen: jeuk, kaalheid, korstjes, schilferige huid, afwijkende nagels, enz.

 

Om uit te zoeken wat de oorzaak is van een bepaald huidprobleem kunt u een afspraak maken voor een huidconsult. Wanneer u op afspraak komt is er namelijk voldoende tijd voor een uitgebreid onderzoek van uw dier en treft u ook de juiste dierenarts.

Het beste is om uw dier nuchter te houden (dus geen eten, wel drinken) op de dag van de afspraak, aangezien dit voor sommige onderzoeken nodig is.

 

Wat houdt het huidconsult in :

- allereerst wordt de ziektegeschiedenis (anamnese) van uw hond of kat besproken

- ter voorbereiding vindt u onderstaand een anamneseformulier met de meest relevante vragen, u kunt dit formulier afdrukken en ingevuld meenemen voor bij het eerste onderzoek

- daarna wordt een algemeen lichamelijk onderzoek uitgevoerd

- vervolgens wordt er aanvullend onderzoek gedaan

- microscopisch onderzoek van huidafkrabsels, huidafdrukken, plakbandtest, enz.

- eventueel schimmelkweek of bacteriologisch onderzoek

- urine- en/of bloedonderzoek (met name bij verdenking op hormonale aandoeningen)

- soms wordt een huidbiopt genomen of wordt een allergenentest uitgevoerd.


Het nemen van een huidbiopt bij een kat onder narcose

 

Sommige onderzoeken worden uitgevoerd door een diergeneeskundig laboratorium of door een patholoog (met name de biopten). In dat geval belt de dierenarts u wanneer de uitslagen bekend zijn en wordt een vervolgafspraak gemaakt. Wanneer de diagnose is gesteld, wordt besproken wat de mogelijke therapie kan zijn.

 

Download aanvraagformulier

Allergie bij de hond en kat

Allergie is een ongewenste reactie van het afweerapparaat op lichaamsvreemde stoffen. Bij het eerste contact met deze stoffen reageert het immuunsysteem door antistoffen en afweercellen aan te maken. Bij een volgend contact met dezelfde stof bepaalt het lichaam of en hoe het moet reageren. Bij 5 tot 10% van de honden of katten ontstaat een ernstige allergische reactie, in plaats van geen of een geringe reactie. Bij dit herhaalde contact met het zogenaamde allergeen reageert het afweerapparaat met de productie van stoffen, die leiden tot een ontstekingsreactie van de huid en het optreden van jeuk.

Er komen verschillende vormen van allergie voor.

Lees meer

Openingstijden

Behandeling uitsluitend volgens afspraak. Gedurende de openingstijden kunt u zonder afspraak terecht voor het halen van voeding, medicijnen en hulpmiddelen.

Locatie de Ottenhorst
ma t/m vrij 8.00 - 19.30 uur (behandeling volgens afspraak)
zat 11.00 - 13.00 uur (behandeling volgens afspraak)

Locatie de Steenberghe

Met ingang van 1 juli 2018 gesloten (meer info)


NIEUW! vanaf 12 juni AniPlan®
 

Weekenddienst (spoedgevallen)

12-13 januari Dierenkliniek Axel
19-20 januari Dierenkliniek de Ark

26-27 januari Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

2-3 februari Dierenkliniek Axel

schrijf je in voor de nieuwsbrief