Pijnbestrijding

Zoals iedereen kan waarnemen, verlopen de ontwikkelingen binnen de diergeneeskunde de laatste jaren stormachtig. Grote vooruitgang wordt geboekt op het gebied van diagnostiek, chirurgie en medicamenteuze behandeling. Daarnaast is er een toenemende belangstelling, zowel vanuit de diergeneeskunde als vanuit de samenleving, voor het welzijn van dieren. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in groeiende aandacht voor het probleem PIJN bij gezelschapsdieren.

 

Binnen de diergeneeskunde neemt pijnbestrijding een steeds belangrijker plaats in. Er is een beter inzicht in de achtergronden van pijn en een toename van het aantal veilige medicamenteuze behandelingsmogelijkheden. Hierdoor zijn er nu gelukkig verschillende methodes om dieren van hun pijn af te helpen of deze in ieder geval aanzienlijk draaglijker te maken.

 

Het is verheugend te mogen constateren dat steeds meer dierenartsen zich hiervan bewust zijn. Vraag dan ook uw dierenarts om advies en voorkom ongelukken door zelf te gaan behandelen!

 

Prof. Dr. Ludo J. Hellebrekers

 

Pijnlijden hoeft niet meer.

Pijn hoort bij het leven. Het heeft een signaalfunctie, maar de prijs is hoog. Pijn veroorzaakt namelijk lijden en vertraagt de genezing. Vandaar dat in Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen veel belang wordt gehecht aan een goede pijnbestrijding. Niet alleen om het herstel vlotter te laten verlopen, maar vooral ook om het dier onnodig lijden te kunnen besparen. In het Dierenziekenhuis zijn daar de aandacht, de kennis èn de middelen voor aanwezig.

 

Niet bij alle dieren is pijn even duidelijk te herkennen. Een hond met pijn? Die jankt en zelfs de liefste hond kan plotseling fel om zich heen gaan bijten. Een kat met acute pijn blaast en klauwt met de nagels. Luid spinnen kan ook een teken zijn dat er iets mis is.

 

Alarmfunctie.

Pijn ontstaat zodra ergens een weefselbeschadiging optreedt. Onmiddellijk komt de alarminstallatie in werking. Rond de wond of de ontsteking maakt het lichaam razendsnel chemische stoffen aan. Deze stoffen prikkelen de zenuwen, die via het ruggenmerg het alarm doorgeven naar de hersenen. Wanneer daar het bericht 'pijn-pijn-pijn' binnenkomt, gaan alle lampjes op rood. Inmiddels zijn er medicijnen waarmee de pijn in de kiem kan worden gesmoord. Ze remmen namelijk de aanmaak van de chemische stoffen en ontkrachten daarmee het pijnsignaal.

 

Preventief.

Acute pijn komt meestal onverwachts. Bijvoorbeeld wanneer de kat plotseling de straat oversteekt en onder een auto komt. Soms is pijn voorspelbaar, zoals bij een operatie. Tevoren een pijnstiller toedienen remt het ontstaan van pijn en de narcose zal minder diep behoeven te zijn.

 

Na de ingreep moet de pijnbestrijding worden voortgezet. Zonder pijnstilling kunnen de zenuwen op de pijnplek namelijk geprikkeld blijven en overgevoelig raken. Gecombineerd met een overprikkeling van het ruggenmerg is de kans groot dat de pijn chronisch wordt. Daarbij kan het dier na milde pijnprikkels, voortaan toch een felle pijn ervaren. De kans op chronische pijn wordt geminimaliseerd door al in een vroeg stadium met een uitgekiend pijnmanagement te beginnen.

 

Altijd pijn.

Toch is chronische pijn ook een realiteit. Huisdieren worden steeds ouder en helaas is nog niet elke ziekte te genezen. Vandaar dat ook wij in onze praktijk steeds vaker worden geconfronteerd met dieren die chronisch pijn hebben. Altijd pijn, elke dag. Dikwijls gaat het om dieren met ernstige gewrichtsaandoeningen of bepaalde vormen van kanker. Soms gaan die processen tergend langzaam. De poes, die 's morgens steeds strammer haar mandje uit komt. De door pijn naar binnen gekeerde blik. De hond, die weet dat hij naar het park mag, maar die pas na lang aarzelen moeizaam in de auto springt. In het park heeft hij nauwelijks belangstelling voor zijn balletje. Dan weet de baas wel hoe laat het is. Niet altijd zal totale genezing haalbaar zijn.

 

Betere middelen.

Tegenwoordig beschikken we binnen de diergeneeskunde over een scala aan goede pijnstillers die ook langdurig kunnen worden gegeven. Een middel als Trocoxil bijvoorbeeld geeft na ingeven van 1 dosering in tabletvorm een pijnstilling van 2 - 4 weken. Dan is de pijn zo goed als verdwenen en de patiënt wordt weer actief, wat de lichamelijke conditie zeer positief zal beïnvloeden.

 

Daarbij mogen dieren met gewrichtsproblemen beslist niet te zwaar zijn. In goed samenspel tussen eigenaar en dierenarts kan het overgewicht worden aangepakt. De herwonnen levenslust dient in de juiste banen te worden geleid. In het Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen zijn speciaal opgeleide assistentes, dieetconsulenten, die kunnen helpen met het starten van vermageringsprogramma's.

 

Pijn wegnemen om het herstel te bevorderen, maar ook omwille van het welzijn. Het leven van het huisdier weer wat zonniger maken, want pijn hoeft niet meer.

 

Welzijn en pijn bij dieren.

In Nederland ziet 80% van de huisdierbezitters zijn dier als lid van het gezin. Eigenaren zijn daarom ook erg bezorgd als ze merken dat hun dier pijn heeft. De gang naar de dierenarts is dan de meest logische. Je wilt toch niet dat je dier lijdt?

 

Bij chronische pijn wordt vaak naar het juiste moment van euthanasie gevraagd, want niet alle kwalen zijn te genezen. Goede pijnbestrijding kan echter in veel gevallen dit moment lang uitstellen. Samen met aanvullende diergeneeskundige begeleiding kunnen dier en eigenaar nu nog jarenlang plezier aan elkaar beleven.

 

Het is daarom toe te juichen dat dierenartsen nieuwe ontwikkelingen op het gebied van pijnmanagement snel toepassen, zoals dat gebeurt in het Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen. Zij zijn hierdoor in staat om het welzijn van het dier en daardoor van zijn eigenaar duidelijk te verbeteren.

 

Dr. Nienke Endenburg

Openingstijden

Behandeling uitsluitend volgens afspraak. Gedurende de openingstijden kunt u zonder afspraak terecht voor het halen van voeding, medicijnen en hulpmiddelen.

Locatie de Ottenhorst
ma t/m vrij 8.00 - 19.30 uur (behandeling volgens afspraak)
zat 11.00 - 13.00 uur (behandeling volgens afspraak)

Locatie de Steenberghe

Met ingang van 1 juli 2018 gesloten (meer info)


NIEUW! vanaf 12 juni AniPlan®
 

Weekenddienst (spoedgevallen)

12-13 januari Dierenkliniek Axel
19-20 januari Dierenkliniek de Ark

26-27 januari Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

2-3 februari Dierenkliniek Axel

schrijf je in voor de nieuwsbrief