Konijnen

Konijnen zijn groepsdieren en horen minimaal met twee soortgenootjes samen te zijn. Een konijn dat alleen zit is vaak eenzaam en kan gedragsproblemen ontwikkelen. Een gecastreerd mannetje (ram) en een vrouwtje (voedster) samen is de meest gehouden combinatie. Twee voedsters samen kan moeizaam verlopen, maar wanneer het nestgenootjes zijn gaat het meestal wel goed. Twee rammetjes samen draait in de meeste gevallen op vechten uit.

 

Afhankelijk van het ras worden konijnen gemiddeld 5 tot 10 jaar.

Huisvesting van een konijn

Konijnen hebben veel ruimte nodig en kunnen zowel binnen als buiten worden gehuisvest. Er zijn geen standaard afmetingen voor een konijnenhok. Wel moet het hok zo groot zijn dat het konijn op zijn achterpoten kan staan zonder de bovenzijde van het hok aan te raken en minimaal 5 keer de lengte van een uitgestrekt konijn zijn. Met meer konijnen moet het hok uiteraard nog groter zijn.

Lees meer

Voeding van een konijn

Er is speciaal konijnenvoer op de markt verkrijgbaar. Konijnen mogen per dag maar 20 gram per kilogram lichaamsgewicht aan brokjes hebben. Hooi is het voornaamste bestanddeel in het menu van een konijn, en mag onbeperkt worden gegeven. Dit is goed voor tanden en de werking van de darmen. Groenvoer hoort ook bij het menu en voor de optimale voedingsbehoeften zou een konijn minimaal drie soorten groenvoer per dag eten. Doordat konijnen een zeer gevoelig maagdarmstelsel hebben moet het geven van verschillende soorten groente langzaam worden opgebouwd.

Lees meer

Voortplanting van konijnen

Het verschil tussen man en vrouw is de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. De afstand is bij rammetjes iets groter dan bij voedsters. Indien u niet zeker bent wat voor geslacht uw konijn is, laat het dan door de dierenarts of assistente nakijken.

 

Konijnen kunnen al vanaf drie maanden vruchtbaar zijn. De draagtijd is gemiddeld 30 dagen en de nestgrootte bedraagt ongeveer 7 jongen.

 

Konijnen kunnen met 6 maanden worden gecastreerd/gesteriliseerd.

Ziektes bij konijnen

Een konijn laat niet snel zien dat het zich ziek voelt. Daarom is het van belang om bij de eerste symptomen het konijn dezelfde dag nog te laten nakijken.

 

Weeg het konijn regelmatig. Gewichtsverandering is vaak een teken dat er iets mis is. Afhankelijk van de grootte van het konijn is een keuken- of personenweegschaal hier geschikt voor.

Lees meer

Vaccinaties bij konijnen

Konijnen worden ingeënt tegen de virusziekten Myxomatose en het Viraal Hemorrhagisch Syndroom:

 

Myxomatose
Myxomatose is een virusziekte die wordt verspreid door bloedzuigende insecten zoals muggen en konijnenvlooien. De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de slijmvliezen van de ogen, mond en anus.

Lees meer

Openingstijden

Behandeling uitsluitend volgens afspraak. Gedurende de openingstijden kunt u zonder afspraak terecht voor het halen van voeding, medicijnen en hulpmiddelen.

Locatie de Ottenhorst
ma t/m vrij 8.00 - 19.30 uur (behandeling volgens afspraak)
zat 11.00 - 13.00 uur (behandeling volgens afspraak)

Locatie de Steenberghe

Met ingang van 1 juli 2018 gesloten (meer info)


NIEUW! vanaf 12 juni AniPlan®
 

Weekenddienst (spoedgevallen)

12-13 januari Dierenkliniek Axel
19-20 januari Dierenkliniek de Ark

26-27 januari Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

2-3 februari Dierenkliniek Axel

schrijf je in voor de nieuwsbrief