Knaagdieren worden steeds populairder en worden in de Nederlandse huishoudens veelvuldig vertegenwoordigd. De meest gehouden kleine knaagdieren zijn hamsters, tamme ratten, muizen, gerbils, degoes en chinchilla’s.

 

De hamster

De meeste, als huisdier gehouden, hamsters zijn: de Syrische hamster, Russische dwerghamster, Roborovski dwerghamster, Campbelli dwerghamster en de Chinese dwerghamster. De meeste van deze hamstersoorten leven solitair en dulden geen soortgenootjes.
Afhankelijk van de soort worden hamsters gemiddeld 1,5 tot 3 jaar oud.
http://www.dehamster.nl/
http://www.licg.nl/kk/dieren/zoogdieren/hamster.html

De tamme rat

Ratten zijn zeer sociale dieren en moeten dan ook minimaal met twee of meer van hetzelfde geslacht samen worden gehouden. Ze worden gemiddeld 2 tot 3 jaar oud.
http://www.tammeratten.nl/
http://www.licg.nl/p3/dieren/zoogdieren/rat.html
 

De kleurmuis

Muizen zijn erg actieve en sociale dieren en moeten dan ook met minimaal twee of meer soortgenootjes van hetzelfde geslacht samen worden gehouden. De gemiddelde leeftijd is 1,5 tot 2 jaar.
http://www.licg.nl/p1/dieren/zoogdieren/muis.html

De gerbil

Gerbils, ook wel woestijnratten genoemd, zijn sociale dieren en moeten met twee van hetzelfde geslacht samen worden gehouden. Hoewel het groepsdieren zijn, wordt het afgeraden om meer dan twee gerbils in één verblijf te zetten. De gemiddelde leeftijd bedraagt 3 tot 5 jaar.
http://www.gerbil.nl/
http://www.licg.nl/p0/dieren/zoogdieren/mongoolse-gerbil.html

De degoe

Degoes zijn sociale dieren en horen met minimaal 2 of meer soortgenootjes van hetzelfde geslacht samen worden gehouden. Het zijn erg actieve en nieuwsgierige dieren en worden gemiddeld 5 tot 8 jaar oud.
http://www.degoeforum.nl/
http://www.degutopia.co.uk/ (engels)
http://www.licg.nl/nh/dieren/zoogdieren/degoe.html

De chinchilla

Chinchilla’s zijn groepsdieren en moeten dan ook minimaal met twee of meer soortgenootjes van hetzelfde geslacht samen worden gehouden. Deze diertjes zijn goed tam te krijgen, maar het zijn geen knuffeldieren zoals een konijn of cavia. Ze kunnen wel tot 20 jaar oud worden.
http://www.licg.nl/ng/dieren/zoogdieren/chinchilla.html

Ziektes

Knaagdieren zijn van nature prooidieren en zullen niet snel laten merken dat ze zich ziek voelen.
Daarom is het van belang om bij de eerste zichtbare symptomen een knaagdier dezelfde dag nog te laten nakijken.
Weeg uw knaagdier minimaal één keer in de week. Gewichtsverandering is vaak één van de eerste symptomen waaraan u kunt zien dat er iets mis is. Een keukenweegschaal is hier geschikt voor.

Veel voorkomende ziektes bij knaagdieren zijn:

Diarree:
Diarree kan ontstaan door verandering van voer, te veel vochtrijke extraatjes of infecties. Verminder de hoeveelheid groente en fruit en geef hiervoor in de plaats gekookte rijst. Bij erge diarree moet er een behandeling gestart.

Huidklachten:
Bij huidklachten kunt u denken aan symptomen zoals kale plekken, haaruitval, jeuk, krabben, roodheid of irritatie van de huid, schilfers, korstjes en wondjes. Dit kan veroorzaakt worden door parasieten zoals luizen, mijten, vlooien of door schimmels. Parasieten zijn eenvoudig te bestrijden. Een allergie voor bodembedekking of nestmateriaal, bijtwondjes of een hormonaal probleem zijn andere oorzaken. Om zeker te weten wat de oorzaak is kunt u uw knaagdier het beste laten nakijken

Luchtwegenklachten:
Niezen, snotterige neus, benauwdheid of bijgeluiden tijdens ademhaling duiden op luchtwegproblemen. Luchtwegklachten kunnen veroorzaakt worden door o.a. stoffige bodembedekking, sterke geurtjes, stress, tocht, kou maar ook door micro-organismen. Een knaagdier met deze klachten moet dezelfde dag nog nagekeken worden. Ernstige benauwdheid is een spoedgeval.

Tanden:
De tanden van knaagdieren groeien zijn hele leven door. Door hard voer te eten slijten deze vanzelf af. Bij een verkeerde stand van de tanden of onvoldoende knaagmogelijkheid, kunnen de tanden te lang worden. Dit bemoeilijkt het eten en de tanden kunnen zelfs gaan ingroeien wat erg pijnlijk is. Om dit te voorkomen moeten de tanden regelmatig worden bijgeknipt.

Tumoren:
Dit is een veel voorkomende klacht. Het kan gaan om een abces, talgklier, vetbult, melkkliertumor of ander soort tumor. Met een punctie kan bepaald worden waar we mee te maken hebben. Abcessen worden schoongemaakt met mogelijk daarnaast nog een antibioticakuur. Tumoren worden chirurgisch verwijderd.

Operatie

Kleine knaagdieren opereren brengt een risico met zich mee. Vanwege hun kleine lichaamsoppervlak raken ze snel onderkoeld. Ze hebben speciale zorg nodig tijdens en na een operatie. Om het narcoserisico zo veel mogelijk te verkleinen maken we gebruik van warmtematjes en warmtelampen zowel tijdens als na de operatie en goede pre- en postoperatieve pijnstilling. We maken gebruik van een combinatie van injectie- en gasnarcose, zodat dieren snel wakker zijn.
Knaagdieren hoeven in tegenstelling tot honden en katten niet nuchter te zijn voor een operatie. Wanneer u uw knaagdier komt brengen voor een ingreep, neem dan zijn brokjes mee en eventueel een drinkflesje.

 

Openingstijden

Behandeling uitsluitend volgens afspraak. Gedurende de openingstijden kunt u zonder afspraak terecht voor het halen van voeding, medicijnen en hulpmiddelen.

Locatie de Ottenhorst
ma t/m vrij 8.00 - 19.30 uur (behandeling volgens afspraak)
zat 11.00 - 13.00 uur (behandeling volgens afspraak)

Locatie de Steenberghe

Met ingang van 1 juli 2018 gesloten (meer info)


NIEUW! vanaf 12 juni AniPlan®
 

Weekenddienst (spoedgevallen)

12-13 januari Dierenkliniek Axel
19-20 januari Dierenkliniek de Ark

26-27 januari Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

2-3 februari Dierenkliniek Axel

schrijf je in voor de nieuwsbrief