Vaccinaties bij de kat

Waarom vaccineren

Voorkomen is beter dan genezen. Dit principe geldt voor alle ziektes, maar bij sommige virusziektes is het zelfs van levensbelang. Hiervoor bestaan namelijk geen medicijnen als uw dier eenmaal is besmet; preventie is de enige manier. Het immuunsysteem speelt een centrale rol in het handhaven van de gezondheid van uw huisdier. Het beschermt tegen indringers van buitenaf, zoals virussen, bacteriën en allerlei andere micro-organismen. We vaccineren om het immuunsysteem voor te bereiden op dit soort ziekteverwekkers.

Lees meer

Vlooien en teken bij de kat

Vlooien

Een veel voorkomend probleem bij huisdieren zijn vlooien. Ze veroorzaken jeukklachten, wat kan leiden tot het kapot krabben van de huid. Sommige katten hebben een vlooienallergie waardoor een beet van één vlo al heftige jeuk over het hele lichaam veroorzaakt. Ook is de vlo gastheer van de lintworm en kan deze aan uw kat overbrengen.

 

Vlooien zijn niet altijd te zien, maar dit wilt niet zeggen dat ze er niet zijn. Op de huid en in de vacht van de kat kunnen vlooienpoepjes zichtbaar zijn. Deze zwarte uitziende 'zandkorreltjes' bestaan uit opgedroogd bloed en zullen in aanraking met water roodbruin worden.

Lees meer

Wormen bij de kat

Wormen bij de kat
Wormen komen regelmatig voor bij onze katten en ook al zijn ze niet te zien in de ontlasting, dan wil dit niet zeggen dat uw kat er geen heeft! De meeste wormen leven in de darmen en scheiden eitjes af die in de ontlasting terug te vinden zijn. Deze zijn alleen met microscopisch onderzoek te zien.

De meest voorkomende wormen bij de kat zijn rondwormen en de lintworm. Deze kunnen behandeld worden met een breedspectrum ontwormingsmiddel.

Lees meer

Castratie kater en poes

Castratie poes (sterilisatie)

 

Met sterilisatie van de poes wordt bedoeld het operatief verwijderen van de eierstokken, waardoor de productie van de geslachtshormonen wordt gestopt. In feite is er sprake van castratie. Indien tijdens de operatie blijkt dat de baarmoeder afwijkend is, wordt deze ook verwijderd.

 Indien u niet van plan bent te gaan fokken met uw poes, raden wij u aan de poes al op jonge leeftijd te laten steriliseren, hierdoor vermindert u de kans op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en ongewenste dekking!Lees meer

Gebitsverzorging bij de kat

Preventieve tandverzorging bij de kat

Op jonge leeftijd leren wij al hoe belangrijk de verzorging van onze tanden is. Regelmatig naar de tandarts en goed poetsen zijn bij ons normale handelingen. De tanden van uw kat verdienen dezelfde aandacht!

 

Een groot percentage van de katten ouder dan 4 jaar heeft ernstige tandproblemen. Vaak begint dit met gevoelig tandvlees. Geleidelijk aan ontstaat er een tandvlees- ontsteking , tandplaque en tandsteen. Door dit tandsteen kan het tandvlees terugtrekken en kunnen tanden uiteindelijk uitvallen. In tandplaque zitten veel bacteriën. Deze veroorzaken een slechte adem en hart- en nierproblemen wanneer zij in de bloedbaan terechtkomen.

 

Lees meer

Overgewicht bij de kat

Overgewicht belemmert uw huisdier in zijn bewegingsvrijheid en kan ernstige gevolgen hebben waaronder:


 

- gewrichtsaandoeningen (bijv. artrose)


- hart- en vaataandoeningen


- suikerziekte


- complicaties bij narcose en chirurgie


- infecties, met name huidinfecties

 

Lees meer

Diabetes bij de kat

Diabetes ook wel beter bekend als suikerziekte is een aandoening waarbij de hond of kat langere tijd teveel suiker (ofwel glucose) in het bloed heeft.

Voedsel bevat verschillende voedingsstoffen onder andere koolhydraten. Een onderdeel van koolhydraten is glucose. Glucose wordt in de darmen opgenomen en komt zo in de bloedbaan terecht. Glucose is de 'brandstof'voor de lichaamscellen, maar moet wel vanuit de bloedbaan in de cellen worden opgenomen. Insuline regelt deze opname. Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier wordt geproduceerd. Wanneer er te weinig insuline beschikbaar is, om welke reden dan ook, blijft er teveel glucose in het bloed circuleren. Als het glucose gehalte boven een bepaalde grens blijft, is er spraken van suikerziekte.

Lees meer

Openingstijden

Behandeling uitsluitend volgens afspraak. Gedurende de openingstijden kunt u zonder afspraak terecht voor het halen van voeding, medicijnen en hulpmiddelen.

Locatie de Ottenhorst
ma t/m vrij 8.00 - 19.30 uur (behandeling volgens afspraak)
zat 11.00 - 13.00 uur (behandeling volgens afspraak)

Locatie de Steenberghe

Met ingang van 1 juli 2018 gesloten (meer info)


NIEUW! vanaf 12 juni AniPlan®
 

Weekenddienst (spoedgevallen)

12-13 januari Dierenkliniek Axel
19-20 januari Dierenkliniek de Ark

26-27 januari Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

2-3 februari Dierenkliniek Axel

schrijf je in voor de nieuwsbrief