Vaccinaties bij de hond

Waarom vaccineren

Voorkomen is beter dan genezen. Dit principe geldt voor alle ziektes, maar bij sommige virusziektes is het zelfs van levensbelang. Hiervoor bestaan namelijk geen medicijnen als uw dier eenmaal is besmet; preventie is de enige manier. Het immuunsysteem speelt een centrale rol in het handhaven van de gezondheid van uw huisdier. Het beschermt tegen indringers van buitenaf, zoals virussen, bacteriën en allerlei andere micro-organismen. We vaccineren om het immuunsysteem voor te bereiden op dit soort ziekteverwekkers.

Lees meer

Vlooien en teken bij de hond

Vlooien

Een veel voorkomend probleem bij huisdieren zijn vlooien. Ze veroorzaken jeukklachten, wat kan leiden tot het kapot krabben van de huid. Sommige honden hebben een vlooienallergie waardoor één beet van een vlo al heftige jeuk over het hele lichaam geeft. Ook is de vlo gastheer van de lintworm en kan deze aan uw hond overbrengen.

 

Vlooien zijn niet altijd te zien, maar dit wilt niet zeggen dat ze er niet zijn. Op de huid en in de vacht van uw hond kunnen vlooienpoepjes zichtbaar zijn. Deze zwarte uitziende 'zandkorreltjes' bestaan uit opgedroogd bloed en zullen in aanraking met water roodbruin worden.

 

Lees meer

Wormen bij de hond

Wormen bij de hond

 


Wormen komen regelmatig voor bij onze honden en ook al zijn ze niet te zien in de ontlasting, dan wil dit niet zeggen dat uw hond er geen heeft! 

Lees meer

Castratie reu en teef

Castratie teef (sterilisatie)


 

Met sterilisatie van de teef wordt bedoeld het operatief verwijderen van de eierstokken, waardoor de productie van de geslachtshormonen wordt gestopt. In feite is er sprake van castratie. Indien tijdens de operatie blijkt dat de baarmoeder afwijkend is, wordt deze ook verwijderd.

 Sterilisatie van de hond is belangrijk ter preventie van melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte! 

Lees meer

Gebitsverzorging bij de hond

Preventieve tandverzorging bij de hond

 

Op jonge leeftijd leren wij al hoe belangrijk de verzorging van onze tanden is. Regelmatig naar de tandarts en goed poetsen zijn bij ons normale handelingen. De tanden van uw hond verdienen dezelfde aandacht!

 

Een groot percentage van de honden ouder dan 4 jaar heeft ernstige tandproblemen. Vaak begint dit met gevoelig tandvlees. Geleidelijk aan ontstaat er een tandvlees- ontsteking , tandplaque en tandsteen.

 

Lees meer

Overgewicht bij de hond

Overgewicht belemmert uw huisdier in zijn bewegingsvrijheid en kan ernstige gevolgen hebben waaronder:


 

- gewrichtsaandoeningen (bijv. artrose)


- hart- en vaataandoeningen


- suikerziekte


- complicaties bij narcose en chirurgie


- infecties, met name huidinfecties

 

Lees meer

Diabetes (suikerziekte) bij de hond

Diabetes ook wel beter bekend als suikerziekte is een aandoening waarbij de hond of kat langere tijd teveel suiker (ofwel glucose) in het bloed heeft.

Voedsel bevat verschillende voedingsstoffen onder andere koolhydraten. Een onderdeel van koolhydraten is glucose. Glucose wordt in de darmen opgenomen en komt zo in de bloedbaan terecht. Glucose is de 'brandstof'voor de lichaamscellen, maar moet wel vanuit de bloedbaan in de cellen worden opgenomen. Insuline regelt deze opname. Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier wordt geproduceerd. Wanneer er te weinig insuline beschikbaar is, om welke reden dan ook, blijft er teveel glucose in het bloed circuleren. Als het glucose gehalte boven een bepaalde grens blijft, is er spraken van suikerziekte.

 

Lees meer

Bloeddonor

Soms is een hond zo erg ziek dat een bloedtransfusie nodig is. Het gaat dan vaak om spoedgevallen en dan hebben wij een bloeddonor nodig.

 

Wat houdt een bloedafname in?

Tijdens een bloeddonatie wordt er ongeveer 500ml bloed afgenomen uit de halsader, gebruikmakend van een afnamesysteem voor mensen. Dit duurt ongeveer 20 minuten en de donorhond heeft hier geen last van. De bloeddonor kan na het geven van het bloed weer mee naar huis.

 

Lees meer

Openingstijden

Behandeling uitsluitend volgens afspraak. Gedurende de openingstijden kunt u zonder afspraak terecht voor het halen van voeding, medicijnen en hulpmiddelen.

Locatie de Ottenhorst
ma t/m vrij 8.00 - 19.30 uur (behandeling volgens afspraak)
zat 11.00 - 13.00 uur (behandeling volgens afspraak)

Locatie de Steenberghe

Met ingang van 1 juli 2018 gesloten (meer info)


NIEUW! vanaf 12 juni AniPlan®
 

Weekenddienst (spoedgevallen)

12-13 januari Dierenkliniek Axel
19-20 januari Dierenkliniek de Ark

26-27 januari Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

2-3 februari Dierenkliniek Axel

schrijf je in voor de nieuwsbrief