Cavia's

Cavia's zijn sociale dieren en horen daarom minimaal met twee soortgenootjes samen te zijn. De meeste mannetjes (beertjes) kunnen in de meeste gevallen niet samen. Wanneer het nestgenoten zijn kan het soms goed gaan, maar over het algemeen wordt er gekozen voor de combinatie gecastreerd beertje met één of meerdere vrouwtjes (zeugjes). Zeugjes kunnen meestal zonder problemen bij elkaar worden gezet.

 

Gemiddeld wordt de cavia 6 jaar oud.

Huisvesting van een Cavia

De minimale afmetingen voor een kooi voor twee cavia's zijn 100x50x40 (lxbxh). Ze houden van schuilplekken. Plaats daarom genoeg slaaphokjes in het verblijf.

 

Geschikte bodembedekkers zijn aubiose, houtvezel of hooi.

 

Cavia's kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden. Zorg voor extra nestmateriaal zoals hooi of houtvezel voor warmte en een goed nachthok om in te schuilen. Een extra ren verbonden aan het hok geeft de cavia meer loopoppervlak. In de winter is het verstandig de cavia naar een binnen verblijf te verplaatsen. De overgang van buiten naar binnen (of andersom) moet echter geleidelijk aan gebeuren vanwege het plotse temperatuurverschil. Jonge cavia's mogen nog niet naar buiten.

 

Plaats het hok in een tocht- en vochtvrije omgeving en zet ze niet in direct zonlicht.

Voeding van een Cavia

Cavia's maken zelf geen vitamine C aan. Tekort hieraan kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. In caviavoer is daarom vitamine C toegevoegd.

 

Naast caviavoer hebben deze dieren ook ruwe vezels nodig in de vorm van hooi. Dit is noodzakelijk voor de darmwerking en afslijting van de tanden. Ook heeft de cavia behoefte aan groenvoer. Geschikte groentes zijn o.a. witlof, paprika, tomaat, selderij, andijvie, komkommer maar ook aardbei, appel, banaan, rozenbottel en bladeren van paardenbloemen zijn lekkere variaties voor de cavia. Koolsoorten kunnen voor gasvorming zorgen, waardoor het beter is om deze groenten met mate te geven of zelfs te vermijden.

Lees meer

Voortplanting van een Cavia

Het verschil tussen een beertje en een zeugje is soms moeilijk te zien. Indien u niet zeker bent wat voor geslacht uw cavia is, laat het dan door de dierenarts of assistente nakijken.

 

Cavia's zijn al vanaf 4 weken vruchtbaar. De draagtijd bij cavia's is gemiddeld 68 dagen. Een cavia moet vóór haar eerste levensjaar zijn bevallen. Dan is het bekken nog flexibel. Na 12 maanden is het bekken vastgegroeid wat de bevalling erg bemoeilijkt.

 

De nestgrootte bedraagt gemiddeld 2 tot 4 jongen, ook wel biggen genoemd.

 

Vanaf 5 maanden leeftijd kan een cavia gesteriliseerd/gecastreerd worden.

Ziektes bij Cavia's

Een cavia laat niet snel zien dat het zich ziek voelt. Daarom is het van belang om bij de eerste symptomen de cavia dezelfde dag nog te laten nakijken.

 

Weeg de cavia regelmatig. Gewichtsverandering is vaak een teken dat er iets mis is. Een keuken- of personenweegschaal is hier geschikt voor.

 

Veel voorkomende ziektes zijn:

 

Blaasklachten:

Cavia's kunnen last krijgen blaasstenen.

Lees meer

Openingstijden

Behandeling uitsluitend volgens afspraak. Gedurende de openingstijden kunt u zonder afspraak terecht voor het halen van voeding, medicijnen en hulpmiddelen.

Locatie de Ottenhorst
ma t/m vrij 8.00 - 19.30 uur (behandeling volgens afspraak)
zat 11.00 - 13.00 uur (behandeling volgens afspraak)

Locatie de Steenberghe

Met ingang van 1 juli 2018 gesloten (meer info)


NIEUW! vanaf 12 juni AniPlan®
 

Weekenddienst (spoedgevallen)

12-13 januari Dierenkliniek Axel
19-20 januari Dierenkliniek de Ark

26-27 januari Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

2-3 februari Dierenkliniek Axel

schrijf je in voor de nieuwsbrief